Her vil du kunne læse om de tanker og overvejelser vi gør os i Dybkærgården.
Småbørnsgruppen:
Børnene er til dagligt på aldersintegrerede stuer, men vi arbejder sommetider på tværs i huset i aldersopdelte grupper.
Vi arbejder med: at have fokus på barnets sproglige udvikling og forståelse. Det gør vi bl.a. ved: at holde samlinger, højtlæsning, fortælle og lytte.
Vi arbejder med: at børnene lærer at respektere hinanden og indgå i sociale fællesskaber. Det gør vi bl.a. ved: at sørge for en god tone i gruppen, at hjælpe børnene med at finde gode legerelationer og løse konflikter.
Vi arbejde med: at give børnene mulighed for at eksperimentere og fordybe sig. Det gør vi bl.a. ved: små ture ud af huset, indsamle og undersøge ting fra naturen, lave kreative aktiviteter fx male, klippe og klistre.
Vi arbejder med: at udvikle børnenes fin- og grovmotorik. Det gør vi bl.a. ved:
Leg på det blå gulv, udfordringer på legepladsen, ture i skoven, at tegne, lave perleplader, klippe og klistre, musik og bevægelse
Vi arbejder med: at præsentere børnene for forskellige kulturer. Det gør vi bl.a. ved: at vi
snakker med børnene om, at vi er et hus med mange forskellige nationaliteter og trosretninger og at man respekterer hinandens forskelligheder og lærer af hinanden, at snakke med børnene om hvordan man taler ordentligt til hinanden. At inddrage børnene i madkulturen i huset fx madlavning, borddækning og bordskik. At benytte kulturtilbud ude i byen fx kulturbussen, biografen og biblioteket.
Vi arbejder med: at udvikle børnenes selvhjulpenhed. Det gør vi bl.a. ved: at børnene selv prøver at tage tøj af og på, at vi i samarbejde med forældrene hjælper børnene til at blive renlige, at børnene lærer personlig hygiejne.
Vi arbejder med: trafiksikkerhed. Det gør vi bl.a. ved: at tage på ture ud af huset.
Fri for mobberi:
SMTTE-MODEL på Fri For Mobberi (FFM)
Mellemgruppen:
Børnene er til dagligt på aldersintegrerede stuer, men vi arbejder sommetider på tværs i huset i aldersopdelte grupper.
Vi arbejder med: at have fokus på barnets sproglige udvikling og forståelse. Det gør vi bl.a. ved: at holde samlinger, højtlæsning. fortælle og lytte, rim og remser.
Vi arbejder med: at udvikle børnenes fin- og grovmotorik. Det gør vi bl.a. ved:
Leg på det blå gulv, udfordringer på legepladsen, ture i skoven, at tegne, lave perleplader, klippe og klistre, musik og bevægelse.
Vi arbejder med: at børnene lærer at respektere hinanden og indgå i sociale fællesskaber. Det gør vi bl.a. ved: at sørge for en god tone i gruppen, lege regellege, at hjælpe børnene med at finde gode legerelationer og løse konflikter.
Vi arbejder med: at give børnene mulighed for at eksperimentere og fordybe sig. Det gør vi bl.a. ved: kortere ture ud af huset, indsamle og undersøge ting fra naturen, lave kreative aktiviteter fx at male, klippe og klistre.
Vi arbejder med: at præsentere børnene for forskellige kulturer. Det gør vi bl.a. ved: at vi snakker med børnene om, at vi er et hus med mange forskellige nationaliteter og trosretninger og at man respekterer hinandens forskelligheder og lærer af hinanden, at snakke med børnene om hvordan man taler ordentligt til hinanden. At inddrage børnene i madkulturen i huset fx madlavning, borddækning og bordskik. At benytte kulturtilbud ude i byen fx kulturbussen, biografen og biblioteket.
Vi arbejder med: at videreudvikle børnenes selvhjulpenhed. Det gør vi bl.a. ved: at lære børnene at lægge tingene ind på deres rum og rydde op efter sig, at børnene hjælper med praktiske gøremål, at børnene lærer personlig hygiejne, at børnene selv tager tøj af og på.
Vi arbejder med: trafiksikkerhed. Det gør vi bl.a. ved: at tage på ture ud af huset.
Vi arbejder med: at gøre børnene klar til overgangen til storbørnsgruppen. Det gør vi bl.a. ved: det sidste halve år stilles der gradvist flere og større forventninger.
Storebørnsgruppen:
Nu er tiden ved at være inde til, at vi starter med vores storebørnsgruppe.
Det vil som udgangspunkt være om onsdagen der er tilrettelagt aktiviteter i storebørnsgruppen, men hold øje med opslagstavlen på stuerne for nærmere info.
I år er vi rigtig mange børn i storbørnsgruppen, så nogle onsdage vil det kun være nogle af børnene der skal afsted på tur/deltage i aktivitet, da vi er for mange til at gennemføre aktiviteterne på en gang.
I storebørnsgruppen vil vi sammensætte en række aldersvarende aktiviteter, der er medvirkende til at styrke og modne børnene frem mod en kommende skolestart. Vi øver her i børnehaven, men har brug for at I også støtter op omkring jeres børns færdigheder og kommende skolestart.
Vi har fokus på følgende områder:
-
Sansemotorik:
At kunne koncentrere sig længere tid af gangen, at være motorisk selvhjulpen, at kunne holde styr på egne ting, at kunne holde på en blyant og kunne klippe og tegne, at kunne cykle på en 2 hjulet cykel, at kunne sortere sanseindtryk fra omgivelserne, at kunne sidde stille på en stol mm.
-
Intellektuelt:
At have talbegreber, at have begreb om sin omverden, at kunne modtage en kollektiv besked og respektere en besked, at kunne sidde stille og lytte i nogen tid, at have lyst til at løse opgaver, at være nysgerrig og ville vide mere, at have opmærksomhed og koncentration, at kunne modtage flere beskeder og udføre dem mm.
-
Socialt:
At være god til at lege, at lege bredt, at kunne tage hensyn til andre, at kunne forstå og respektere regler, at prøve i stedet for at opgive, at tilsidesætte egne behov, at vente på tur, at respektere andres grænser, at kunne samarbejde om en opgave, at kunne forstå og respektere regler, at kunne aflæse andres børns signaler mm.
-
Følelsesmæssigt:
At have en god selvværdsfølelse, at kende egne grænser, at have selvtillid, at være tryg sammen med mange børn og forskellige voksne, at tro på sig selv og kunne arbejde selvstændigt, at kunne beherske sit temperament, at være i balance med sig selv, at kunne beskæftige sig selv i længere tid uden voksen kontakt mm.
-
Sprogligt:
At turde/kunne udtrykke sig med forståelige sætninger/ordforråd, at løse konflikter verbalt, at kunne fortælle om en oplevelse så andre kan forstå den, at kunne genfortælle en historie og lytte til en historie/emne, at turde sige noget i en gruppe mm.
Hvordan vil vi så arbejde med det i praksis
Vi vil:
-
Tilbyde forskellige former for fysisk aktivitet og ture ud af huset
-
At skabe lege relationer på tværs af køn og afdelinger.
-
Lave skoleopgaver og andre kreative ting
-
FFM (fri for mobberi)
Vuggestuen:
I vuggestuen møder vi det enkelte barn, hvor det er nået til i sin udvikling.
Vi arbejder med: at skabe et trygt miljø, som virker stimulerende og udfordrende for børnene, så de oplever glæden ved at mestre nye færdigheder og gradvist bliver mere og mere selvhjulpne.
Børnene er ind imellem aldersopdelt, så vi bedre kan målrette vores pædagogik til det enkelte barns udviklingstrin.
Vi arbejder med de seks læreplanstemaer.
-
Alsidig personlig udvikling:
Vi arbejder bl.a. med: at lære børnene at spise med hånden og drikke selv, at sidde, kravle og gå, at give børnene mulighed for at udfolde sig, at lære børnene at forstå sig selv ved at sætte ord på deres følelser, at lære børnene at være gode ved hinanden.
-
Sociale kompetencer:
Vi arbejder bl.a. med: at lære børnene at udtrykke følelser og se og forstå andres behov, at lære turtagning ved f.eks. at stå i kø når vi vasker hænder, vente på hjælp i garderoben, vente på mad, lære at deles om legetøjet, at kunne indgå i barn til barn og barn til voksen relationer, at kunne lege
-
Sprog:
Vi arbejder bl.a. med: at lære børnene sange med melodi og fagter, at lære rytmer, rim og remser, at lære at lytte til eventyr og læse i bøger, at lære at sætte ord på ting, og det de gerne vil have eller opnå, at lære at samtale.
-
Krop og bevægelse:
Vi arbejder bl.a. med: at udvikle børnenes fin- og grovmotorik ved f.eks. at lære at tage tøj af og på, at lære at håndtere bestik og glas, at lære at kravle op på stolen, op på puslebordet, op ad stigen til krybben. Vi lærer rytmik og bevægelse, vi leger på legeplads, går ture, triller og tumler.
-
Natur og naturfænomener:
Vi arbejder bl.a. med: at give børnene en forståelse for naturen og de skiftende årstider ved f.eks. at samle blade, hoppe i vandpytter og lege i sneen. Vi samler og ser på smådyr i forstørrelsesglas, vi dufter til gran, vi spiser bær på legepladsen, vi leger med naturmaterialer, vi rører ved sand og jord
-
Kulturelle udtryksformer:
Vi arbejder bl.a. med: dagligdagens faste aktiviteter og rutiner, f.eks. at lære børnene gode bordmanerer så måltidet er en hyggelig samlingsstund. Vi lærer børnene, at vi skal behandle hinanden med respekt, og at vi alle sammen har lov til at være her. Vi fejrer fødselsdage og har faste traditioner omkring f.eks. fastelavn, jul og påske. Vi tegner og maler med forskellige materialer og laver små kreative forløb med børnene
Overgangen til børnehave:
Vi arbejder med at lette overgangen til børnehaven, så børnene er trygge ved opstarten. Det gør vi bl.a. ved - når børnehavestarten nærmer sig - at besøge børnehaven og børnehavens legeplads og ved at være sammen med børn og voksne fra børnehaven på det blå gulv (vores store fællesrum), hvor vi ind imellem også har fællesaktiviteter for hele huset.